Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe fonu kapanış etkinliği : MÜNAZARA | Yönetim Kurulunda Kadın Derneği
17 Aralık 2019
 
Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe fonu kapanış etkinliği : MÜNAZARA

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği (YKKD), "İŞ DÜNYASI TARTIŞIYOR! KOTAYLA MI? KOTASIZ MI?" başlıklı bir münazara düzenledi. Bu toplantı, Avrupa Birliği Yerel STK’lar hibe fonu kapanış etkinliği kapsamında gerçekleştirildi.

YKKD Eş Başkanı Burçak Güven’in moderatörlüğünde gerçekleşen oturumda iş dünyasının önde gelen isimleri münazara masasına oturdu ve yönetim kurullarında cinsiyet eşitliği sağlanması yolunda kota konusunu tartıştı.

Yönetim Kurulunda Kadın oranında Fransa ve Belçika, her iki ülkede de kota uygulaması desteği ile %42,1 oranı ile dünya lideri ülkeler iken dünyada kota olmayan ülkeler arasında %36,7 oranı ile İsveç 1. sırada geliyor. Yönetim Kurulunda kadın oranında İngiltere, 8 yılda %12,5’dan %29’a gelerek dünyada kota uygulaması olmadan en hızlı yol kateden ülke oldu. Türkiye ise 8 yılda yalnızca 4 puanlık yol katetti (%11,4’den %15,9’a). Düzenlenen münazarada “Yönetim Kurulunda Daha Çok Kadın” projesini yürüten dernek, pek çok ülkede yönetim kurullarında cinsiyet eşitliği yolunda başarı getiren kota uygulamasının Türkiye için de bir çözüm olup olmayacağının cevabını aradı.

 

İŞ DÜNYASI TARTIŞIYOR! KOTAYLA MI? KOTASIZ MI?” başlıklı münazarada konuşmacılar, temelde karar mekanizmalarında eşit cinsiyet temsiline en kısa zamanda ulaşabilmek için neler yapmalıyız sorusunun cevabını aradı. Oturuma, kota savunucuları olarak YKKD Başkanı, Insead Business School Yönetici Koçu Hande Yaşargil, YKKD Danışma Kurulu Üyesi, YKKD Danışma Kurulu Üyesi, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve YKKD Yönetim Kurulu Üyesi, İBB Başkan Danışmanı, Duman Yönetim Danışmanlık Kurucusu Yiğit Oğuz Duman kota karşıtları olarak YKKD Danışma Kurulu İkinci Dönem Başkanı, MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Akpınar, YKKD Danışma Kurulu Üyesi, MY Executive Yönetici Ortak Müge Yalçın ve YKKD Danışma Kurulu Üyesi, ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı, ARGÜDEN Yönetişim Akademisi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yılmaz Argüden konuşmacı olarak katıldı.

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Danışma Kurulu Dördüncü Dönem Başkanı, Fiba Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Özyeğin ise yaptığı açılış konuşmasında iş dünyasına çağrıda bulundu: “8 sene önce %11 olan Yönetim Kurulunda Kadın oranı bugün %15,9. Bu ilerleme performansı kabul edilemez. İş dünyasının en üst düzey yöneticilerine bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bugün bu ufuk turu sonrasında kendi kurumlarımızın doğrularını bulalım ve bu konuya artık bir performans kriteri konusu olarak yaklaşalım. Elimizi taşın altına koyalım. Bu bir kadın meselesi değil ekonomik, toplumsal ve insani bir meseledir.”

T.C. Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı, Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü V. Bülent Özcan ise yaptığı konuşmada, projenin kazanımlarını özetledi ve önümüzdeki dönem için ortak odaklarımızın altını çizdi: “Bu proje ile Avrupa’da savunuculuk ve kamuda farkındalık yaratma anlamında sağlam çıktılar elde edildi. Biz de bakanlık olarak Yönetim Kurulunda Kadın meselesinin savunucusu olduk.  Bugün bu tartışma bizlere ciddi bir yol haritası çıkaracak. Proje kapsamında Avrupa’daki benzer derneklerle başlatılan ilişkinimn sürdürülebilirliği çok kıymetli. Önümüzdeki dönemde bu programı Türkiye’de yaygınlaştırmak da bir diğer ana odak olmalı. Anadolu’daki şirketler, kamu kurumları, oda yönetimleri, STK’lar, Belediye meclislerinde daha çok kadın yönetici için gidilecek yolumuz var ”

Münazara esnasında panelistlerin görüşleri özetle şöyleydi:

KOTA SAVUNUCULARI:

  • YKKD Danışma Kurulu Üyesi, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü: “Bizlerin Türkiye’nin belkemiği olan büyük şirketlerinde yönetim kurullarını iyi çalıştırmamız gerekiyor. Çok ciddi bir lider kadın yetenek havuzu var ancak kullanmıyoruz ve çok gecikiyoruz. Türkiye’nin bekleme lüksü yok”
  • YKKD Başkanı, Insead Business School Yönetici Koçu Hande Yaşargil: “Ben Kadın kotasını savunmuyorum, erkek çıtasını savunuyorum.  %30’kadın kotası değil,  %70 erkek çıtası olmalı. Bu bir sistem sorunudur ve sistematik şekilde çözülmelidir. Kotayı biz muhteşem bir çözüm olarak değil sistemi düzeltmek için bir müdahale olarak görüyoruz.  Kimse yk’ya seçildiğinde birey olarak üzerinde bir gölge istemez. Bir gölge varsa bu bütün yönetim kurulu üzerindedir ve önce o gölgenin kalkması gerekir. Bugun Halka açık şirketlere uygulanan Yüzde 30 bağımsız yk üyesi kotasından mutsuz muyuz? Eğer bekleseydik şirketler ihtiyaç olarak hissedip bu orana ulaşır mıydı ? Bu nedenle Sistematik müdahale şart diyoruz”
  • YKKD Yönetim Kurulu Üyesi, İBB Başkan Danışmanı, Duman Yönetim Danışmanlık Kurucusu Yiğit Oğuz Duman: “Kota bir nesnel gerçeklik, bir rakam. Matematiği sadece rakam ve şekillerden ibaret göremeyiz, faydasına, hayatımıza etkisine bakmamız gerekir. Bugun İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde kendimize bir hedef , kota koymasaydık son altı ayda işe aldığımız çalışma arkadaşlarımızın yüzde 33’ü kadın olmazdı. Tartışmayı performans üzerinden yapmak doğru değil. Çeşitlilik, kapsayıcılık ve toplumsal gelişim üzerinden yapmamız  gerekiyor. Ykların bu anlamda topluma sorumluluğu var. “

 

KOTA KARŞITLARI:

  • YKKD Danışma Kurulu İkinci Dönem Başkanı, MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Muzaffer Akpınar: “Yönetim kurullarının çoğu çalışması gereken şekilde çalışıyor mu, Komiteler doğru işliyor  mu, Görevlerini yerine getiriyor mu sorgulamamız gerekiyor. Rakamdan ziyade içerikle, kaliteyle ilgilenmemiz gerekiyor. Bir araştırma sonucu paylaşmak istiyorum; S&P şirketlerindeki yk üyelerine kadın kotası konusu sorulduğunda kadın erkek tüm üyelerin yüzde 83ü Kotaya karşı çıkarken,  sadece kadınlara sorulduğunda yüzde 54 ü karşı olduğunu ifade etmiş.  Ben İş hayatında sahip olduğum tüm kimliklerime isteyerek, aidiyet hissederek, heyecan duyarak ve bulunduğum ortamda da aynı şekilde karşılık alarak sahip oldum. Kontenjandan, regülasyondan faydalanmak beni rahatsız etti. Ulvi ve afaki olabilir ama ben bu duygumu yok sayamayacağımız , o zaman ben olamayacağımı düşünüyorum.”
  • YKKD Danışma Kurulu Üyesi, MY Executive Yönetici Ortak Müge Yalçın: “Kota uygulayan her ülke hedef rakama ulaşamıyor. Norveç kota uygulayarak yüzde 40’a ulaştı ama bu oranı geçti mi izlememiz gerekiyor. Kozmetik bir uygulama olarak kalmamalı. Doğru YK için kotaya değil faydaya bakmak gerekiyor.”
  • ARGE Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı, ARGÜDEN Yönetişim Akademisi Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yılmaz Argüden: “Temel amaç Ykda kadın sayısını artırmak mı, yk performansını artırmak mı?  Kota istatistiği düzeltir,  performansı değil. Çeşitlilik yklar için sadece cinsiyet kotası ile sınırlandırılamaz. Yk’lar küçük sayıların olduğu yerlerdir, kotalar işi karmaşık hale getirir, girişim özgürlüğünü engeller. Yk’ya seçim aşamasında kadın aday da değerlendirilmeli  kuralı getirlebilir, ancak seçilen üyelerde mutlaka kadın olmalı kuralı faydanın önünde bir engel olur. Kota nitelikli kadınlara haksızlıktır.”

 

Avrupa Birliği Yerel STK’lar Programı “Yönetim Kurulunda Daha Çok Kadın Projesi” Hakkında:

YKKD, Avrupa Birliği Yerel STK'lar Hibe Programı kapsamında “Yönetim Kurulunda Daha Çok Kadın: YKKD'nin idari, Savunuculuk ve İletişim Becerilerinin Geliştirilmesi" projesini yürütmektedir.

Dış İşleri Bakanlığı, Avrupa Birliği Başkanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı, Merkezi Finans ve İhale Birimi tarafından fonlanan proje 2 Ocak 2019-31 Aralık 2019 tarihleri arasındaki 12 aylık süreyi kapsamaktadır.

Proje YKKD'yi 3 ana faaliyet unsuru içerisinde geliştirmeyi hedefler:

1.         İdari faaliyetler

2.         Savunuculuk faaliyetleri

3.         İletişim faaliyetleri

“MÜNAZARA / KOTAYLA MI , KOTASIZ MI ?” etkinliği Savunuculuk faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilmiştir.

 

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği Hakkında:

Ocak 2017’de kurulan Yönetim Kurulunda Kadın Derneği’nin temel amacı yönetim kurullarında kadın temsilini artırarak toplumsal kalkınmayı desteklemektir.

Yönetim Kurullarında çeşitliliğin kurumların performasına önemli derecede olumlu etki yarattığını gösteren pek çok araştırma bu gündemin bir toplumsal kalkınma gereksinimi olduğunu göstermektedir. Oysa ekonomimizi yönlendiren kurumların en üst karar mercilerinde yer alan kadınların oranı oldukça düşük.

Derneğimizin kökeni bu amaca hizmet veren ilk oluşum olarak 2012 yılında Mentor Danışmanlık Yönetici Ortağı Hande Yaşargil ve Forbes TR Genel Yayın Yönetmeni Burçak Güven tarafından kurulan Yönetim Kurulunda Kadın Programına dayanmaktadır.

Yönetim Kurullarında kadın temsil oranının artırılması desteklemek üzere bu role “hazır” kadın havuzunun genişletilmesi amacıyla başlatılan Yönetim Kurulunda Kadın Programı, Yönetim Kurulu Üyeliği alanında saygın akademik kurumların akredite ettiği, Türkiye’nin ilk ve tek sertifika programıdır.  Programın ana unsurlarından bir diğeri de ülkenin en etkin iş insanları ve kanaat önderlerinden mentorluk alma imkanı tanıyan şirketlerarası mentorluk sistemidir. 18 ay süren her dönemde mentorlarımız yeni bir kadın menti ile çalışıp onların Yönetim Kurulu rollerine hazırlanmasında önemli bir rol üstlenmektedirler. Bugüne kadar ilk üç dönemi tamamlanmış olan ve 137 üst düzey kadın yöneticinin menti olarak katıldığı Yönetim Kurulunda Kadın Programının 4. dönemi Ocak 2020’de başlayacaktır.

Yönetim Kurulunda Kadın Derneği olarak bir yandan bu özgün programı devam ettirirken, yönetim kurullarında kadın temsil oranının artırılması yönünde iletişim, işbirliği, farkındalık ve bilgi paylaşım platformu olarak çalışmalarımızı hayata geçirmekteyiz.

www.yonetimkurulundakadin.org

www.womenonboardtr.org